ßßß Cookit - przepis na Kurczak Satay

Kurczak Satay

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kurczak Satay to narodowe indonezyjskie danie, popularne również w Holandii, której Indonezja była kiedyś kolonią. Zrobione jest z mocno przyprawionych kawałków mięsa nadzianych na bambusowe patyczki. Podaje się z go orzechowym dipem .
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
5 filetów z kurczaka
14-16 patyczków na szaszłyki
orzechowy dip
Marynata:
4 ząbki czosnku
1 czerwona chilli
3 cm kawałek imbiru
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki brązowego cukru
skórka i sok z połówki limonki
2 łyżki oleju arachidowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w grubą kostkę. Patyczki namoczyć w butelce z wodą. Wszystkie składniki marynaty umieścić w blenderze i zmiksować.
Kurczaka zmieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować orzechowy dip .
Uwaga: marynata przebarwia paznokcie
Kostki kurczaka nadziać na patyczki. Grillować lub smażyć na grillowej patelni na złoty kolor, często obracając – kurczak nie może się przypalić.
Podawać z dipem orzechowym i jaśminowym ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/02/kurczak-satay-z-orzechowym-dipem