Wykonanie
Poziom trudności
Kurczak Satay to narodowe indonezyjskie danie, popularne również w Holandii, której Indonezja była kiedyś kolonią. Zrobione jest z mocno przyprawionych kawałków
mięsa nadzianych na
bambusowe patyczki. Podaje się z go
orzechowym dipem .Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:5
filetów z kurczaka14-16 patyczków na szaszłyki
orzechowy dipMarynata:4 ząbki
czosnku1
czerwona chilli3 cm kawałek
imbiru2 łyżeczki
kminu rzymskiego2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki ciemnego
sosu sojowego4 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
brązowego cukruskórka i sok z połówki
limonki2 łyżki
oleju arachidowegoSposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w grubą kostkę. Patyczki namoczyć w butelce z
wodą. Wszystkie składniki marynaty umieścić w blenderze i zmiksować.
Kurczaka zmieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować
orzechowy dip .Uwaga: marynata przebarwia paznokcie
Kostki
kurczaka nadziać na patyczki. Grillować lub smażyć na grillowej patelni na złoty kolor, często obracając –
kurczak nie może się przypalić.
Podawać z dipem
orzechowym i jaśminowym
ryżem.
Smacznego!