Wykonanie
Poziom trudnościOstatniego wieczoru w Miami Beach, trafiłam na niewielki sklepik koło hotelu, gdzie kupiłam świeżą
kurkumę.
Na drugi dzień po przylocie do domu, wzięłam się od razu do roboty. Tajskie
curry to jedna z ulubionych potraw w moim domu. Aromatyczne danie o konsystencji zupy, zdecydowanie różni się od indyjskiej odmiany gęstego, oblepiającego
mięso sosu. Osobiście jeszcze nie spotkałam
kurkumy w żadnym sklepie, ale znalazłam w internecie informację że można kupić świeży produkt w kilku sklepach internetowych i niektórych sklepach stacjonarnych o specjalizacji – żywność azjatycka lub żywność orientalna. Przygotowując dania ze świeżą
kurkumą, trzeba zaopatrzyć się w gumowe rękawice, ponieważ
kurkuma barwi palce na żółto.Porcja dla 4 – 5 osóbSkładniki:1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka
gorczycy czarnej lub żółtej1 duża
cebula4 ząbki
czosnku1 kawałek (wielkości kciuka) świeżego
imbiru1 kawałek (wielkości kciuka) świeżej
kurkumy1 czerwona
papryczka chili (¼ łyżeczki
płatków chili)1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżka mielonych nasion
kolendry4
piersi z kurczaka – ok. 1 kg1
limonka – sok i otarta skórka2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżeczka
brązowego cukru1 puszka (400 ml)
mleka kokosowegoSposób przygotowania:
Cebulę,
czosnek i
imbir obrać i pokroić w drobną kostkę.
Kurkumę opłukać i zetrzeć na tarce (razem ze skórą).
Papryczkę chili posiekać jak najdrobniej.
Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski.Na dużej patelni lub w woku rozgrzać
masło klarowane, na tym pod pokrywką przesmażyć ziarnka
gorczycy, aż zaczną podskakiwać i głośno pękać.Dodać
cebulę,
czosnek,
imbir,
kurkumę i
papryczkę chili, zamieszać i smażyć przez ok. 5 minut.Dodać drugą łyżkę klarowanego
masła i
przyprawy w proszku, przesmażyć przez 2 minuty.Zwiększyć temperaturę i dodać kawałki
kurczaka.Gdy
mięso kurczaka się usmaży ( nie musi być rumiane), dodać startą skórkę z
limonki,
sok z limonki,
sos rybny,
sos sojowy,
cukier i
mleko kokosowe.Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać na gorąco z
ryżem.Smacznego!