ßßß Cookit - przepis na Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

W zimowe dni nie ma nic lepszego niż pyszna i gorąca zupa. A jeszcze lepiej, gdy można ją przyrządzić się w kilka chwil. Tajska zupa z kurczakiem z dodatkiem imbiru i chilli nie dość, że rozgrzewa to pomaga przy przeziębieniu. Śmiało może zastąpić ciężkostrawny rosół.
Składniki:
800ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
400ml mleka kokosowego,
2 cebulki szalotka,
2 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili lub inna ostra papryczka (ja użyłam mielonej)
1 łyżka świeżo startego imbiru,
1 łodyga trawy cytrynowej (można pominąć),
1 łyżeczka kurkumy,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
sok z ½ limonki,
300g filetu z kurczaka,
około 160g makaronu do dań azjatyckich (użyłam makaronu chińskiego),
1 łyżka oliwy
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulkę, czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, następnie dodajemy kurkumę, kolendrę i smażymy kolejne 30 sekund.
Wlewamy bulion i mleko kokosowe, zagotowujemy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze, zalewamy zupą.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2015/02/zupa-tajska-z-kurczakiem.html