Wykonanie
Zgłębiając tajemniki kuchni karaibskiej, polubiłam ją za różnorodność składników i obfitość przypraw. Czytając przepis, rzuca się w oczy dość długa lista produktów potrzebnych do jego wykonania ale zaraz okazuje się, że tak naprawdę,wszystko jest oczywiste i raczej dostępne.
Kurczak smażony z Tobago to kolejny trafiony przepis z książki Kuchnia Karaibska. Aromatyczne i bardzo smaczne danie, które napewno każdemu przypadnie do gustu. W przepisie podany jest jasny
sos sojowy ale ja z rozpędu użyłam ciemnego stąd kolor mojego
kurczaka odbiega od tego w książce ale wogóle nam to nie przeszkadzało:)
Składniki:1/4 szklanki jasnego
sosu sojowego1 łyżka ciemnego
rumu1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 łyżeczka mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne70 dag
piersi kurczaka, pokrojone w kawałki2 łyżki
oleju roślinnego1 średnia
cebula, grubo pokrojona2 ząbki
czosnku, cienko pokrojone10 dag
pieczarek, cienko pokrojonych1 średnia
czerwona papryka, pokrojona w 1 cm kawałki1 średnia
marchew, pokrojona w słupki40 dag
ananasa z puszkiW dużej misce połączyć sos,
rum,
mąkę kukurydzianą,
cukier i
przyprawy. W powstałej marynacie obtoczyć
kurczaka, następnie przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Odcedzić
mięso z marynaty. Na dużej patelni rozgrzać
olej. Usmazyć
kurczaka porcjami, przełożyć na talerz i odstawić. Na patelnię wrzucić
cebulę,
czosnek,
grzyby,
paprykę i
marchew. Smażyć warzywa, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Dodać
ananasa i
mięso z kurczaka i smażyć do chwili, aż wszystkie składniki się połączą i rozgrzeją. Podawać z
ryżem.Smacznego:)