Wykonanie
Zauważyłam, że
makaron najczęściej pojawia się u mnie w dwóch odsłonach: włoskiej albo chińskiej. Kiedyś nie skojarzyłabym
makaronu z Chinami, bo dla mnie to ojczyzna
ryżu ale dzisiaj kiedy sięgam do książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska, okazuje się że Chińczycy jedzą go naprawdę dużo, oczywiście tego specjalnego. Dzisiaj więc będzie u mnie kolejne danie z chińskim
makaronem (błyskawicznym). Jest to moja propozycja do akcji Grumków .
Składniki:1
filet z kurczaka2 łyżki
mąki2 łyżki
oleju1 średnia
cebula1 zgnieciony ząbek
czosnku1 strąk zielonej lub
czerwonej papryki pokrojonej w paski3 duże
marchewki pokrojone w zapałkęmała puszka
bambusa1 łyżka
białego octu winnego1 łyżka
cukru2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
sosu sojowegosól i
pieprzUmyte i osuszone
mięso pokroić w paski. Do
mąki dodać
sól i
pieprz i posypać nią
mięso. Na dużęj patelni rozgrzać
olej, włożyć paski
mięsa obsmażyć je na rumiano. Na patelnie włożyć
cebulę i
czosnek, smażyć przez 3 minuty, dodać paski
papryki i
marchewkę, smażyć przez kolejne 6 minut, stale mieszając.Do warzyw na patelni dodać
bambus z puszki. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wlać pół szklanki
wody. Zagotować i trzymać na małym ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Podawać z
makaronem ryżowym lub
ryżem ( a ja podałam z chińskim, błyskawicznym).Smacznego:)