Wykonanie
Pin It
Smażony
kurczak z
pak choi i
sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z
makaronem sojowym lub
ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok
kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa:
marchewka,
cebula i
fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo.
Czas przygotowania: 45 minutSkładniki:500 g
piersi z kurczaka1 spora
marchewka1
cebula150 ugotowanej
fasolki szparagowej1
kapusta pak choi2 łyżki uprażonego
sezamupierz
sos sojowy do smaku
olej sezamowyolej do smażenia
Wykonanie:Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy
sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej).
Marchewkę i
cebulę obieramy,
marchew kroimy w słupki, a
cebulę w ósemki.
Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki.W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej, smażymy na nim
kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby nie wystygł.Na patelni smażymy
cebulę i
marchewkę przez 2-3 minuty, dodajemy
fasolkę szparagową,
mięso,
kapustę,
sezam i
pieprz. Wszystko chwilę przesmażamy. Skrapiamy
olejem sezamowym i od razu podajemy z
makaronem ryżowym lub
sojowym.