ßßß Cookit - przepis na Smażony makaron Mie z wieprzowiną i warzywami

Smażony makaron Mie z wieprzowiną i warzywami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Chińska kuchnia jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Uwielbiam przyprawę 5 smaków, świeży imbir i chili, dodają daniom tyle smaku. W kuchni chińskiej używa się mnóstwa składników, ale dania przygotowuje się łatwo i szybko.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
1 polędwica wieprzowa (ok. 600 g)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
3 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru (ok. 5 cm)
1 papryczka chili
2 cebule
1 żółta papryka
½ czerwonej papryki
2 małe cukinie (ok. 350 g)
2 marchewki
250 g makaronu Mie
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
150 ml wody
Do przybrania:
3 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
kiełki fasoli mung (ok. 100 g)
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę odbłonić, pokroić w paski.
Przełożyć do miski, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, odstawić.
Czosnek i imbir obrać i pokroić w słupki, chili posiekać.
Cebule obrać, pokroić w piórka, obie papryki w paski, cukinie w słupki.
Marchewki obrać pokroić w długie, cienkie słupki.
Wymieszać wszystkie składniki sosu, odstawić na bok.
W woku rozgrzać olej arachidowy, podsmażyć na rumiano paski polędwiczki.
Dodać chili i marchewkę.
Po kilku minutach dodać imbir i czosnek.
Chwilę przesmażyć, dodać cebulę i paprykę.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Do woka dodać cukinię i na końcu makaron.
Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Gotować jeszcze przez 3 minuty. Dodać połowę sezamu i kiełków.
Danie podawać gorące, posypane pozostałym sezamem i kiełkami fasoli mung.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/02/smazony-makaron-mie-z-wieprzowina-i-warzywami