Wykonanie
Poziom trudnościChińska kuchnia jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Uwielbiam
przyprawę 5 smaków, świeży
imbir i
chili, dodają daniom tyle smaku. W kuchni chińskiej używa się mnóstwa składników, ale dania przygotowuje się łatwo i szybko.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:1
polędwica wieprzowa (ok. 600 g)2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju arachidowego3 ząbki
czosnku1 kawałek
imbiru (ok. 5 cm)1
papryczka chili2
cebule1
żółta papryka½
czerwonej papryki2 małe
cukinie (ok. 350 g)2
marchewki250 g
makaronu MieSos:2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
octu ryżowego2 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej150 ml
wodyDo przybrania:3 łyżeczki prażonych ziaren
sezamukiełki fasoli mung (ok. 100 g)Sposób przygotowania:Polędwiczkę odbłonić, pokroić w paski.
Przełożyć do miski, zalać 2 łyżkami
sosu sojowego, odstawić.
Czosnek i
imbir obrać i pokroić w słupki,
chili posiekać.
Cebule obrać, pokroić w piórka, obie
papryki w paski,
cukinie w słupki.
Marchewki obrać pokroić w długie, cienkie słupki.
Wymieszać wszystkie składniki sosu, odstawić na bok.
W woku rozgrzać
olej arachidowy, podsmażyć na rumiano paski
polędwiczki.
Dodać
chili i
marchewkę.
Po kilku minutach dodać
imbir i
czosnek.
Chwilę przesmażyć, dodać
cebulę i
paprykę.
Ugotować
makaron według przepisu na opakowaniu.
Do woka dodać
cukinię i na końcu
makaron.
Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Gotować jeszcze przez 3 minuty. Dodać połowę
sezamu i
kiełków.
Danie podawać gorące, posypane pozostałym
sezamem i
kiełkami fasoli mung.
Smacznego!