Wykonanie
Poziom trudnościWspaniały sposób na
kaczkę.
Mięso w tym daniu jest delikatne i miękkie. Pokochałam tę potrawę –
kaczka w chińskim stylu jest kolorowa, smaczna i pełna aromatu. Pasta adżika, którą dodałam jest produktem wywodzącym się z kuchni kaukaskiej. Akurat miałam ją w domu i sprawdziła się w tym sosie doskonale.Porcja dla 5 osób.Składniki:4 piersi kacze bez skóry1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżeczka słodkiego sosu
chili1 łyżeczka
wina mirin lub
octu ryżowego4 łyżki
oleju arachidowego1 duża
marchewka2 cm
imbiru2 ząbki
czosnku2 łyżki marynowanego
bambusa1 spora
cebula1
papryka czerwona1
papryka żółta2 plastry
ananasa świeżego lub z puszkisok z 1
pomarańczysok z ½
cytryny2 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżeczki
przyprawy 5 smaków2 łyżki
sosu sojowego½ łyżeczki pikantnej pasty adżika lub
ostrego sosu
chili2 płaskie łyżki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Z kaczych piersi zdjąć skórę (jeśli ją mają) i pokroić w paski.
Przełożyć
kaczkę do miski, dodać
sos sojowy i mirin, wymieszać i odstawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować i pokroić warzywa.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki,
imbir i
czosnek w kostkę,
cebulę w piórka,
papryki w paski a
ananasa w małe dzwonki. W woku rozgrzać 2 łyżki
oleju arachidowego, dodać
kaczkę i smażyć przez 3 minuty (nie przypalić).
Kawałki
kaczki wyjąć na talerz. Do woka dolać pozostały
olej, podsmażyć
marchewkę przez minutkę, dodać
imbir i
czosnek.
Po kolejnej minucie dodać
pędy bambusa,
cebulę, obydwie
papryki i
ananasa.
Smażyć 3 minuty. Wycisnąć sok z
pomarańczy i połówki
cytryny i dodać do warzyw. Przyprawić
cukrem i
przyprawą 5 smaków, dodać
sos sojowy i pikantną pastę.
Wszystko wymieszać, dodać kawałki
kaczki i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Skrobię kukurydzianą wymieszać z ½ szklanki
wody, wlać do woka, zamieszać aż powstanie dość gęsty sos.
Podawać na gorąco z
ryżem.
Smacznego!