ßßß
Przełożyć kaczkę do miski, dodać sos sojowy i mirin, wymieszać i odstawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować i pokroić warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, imbir i czosnek w kostkę, cebulę w piórka, papryki w paski a ananasa w małe dzwonki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego, dodać kaczkę i smażyć przez 3 minuty (nie przypalić).
Kawałki kaczki wyjąć na talerz. Do woka dolać pozostały olej, podsmażyć marchewkę przez minutkę, dodać imbir i czosnek.
Po kolejnej minucie dodać pędy bambusa, cebulę, obydwie papryki i ananasa.


Smażyć 3 minuty. Wycisnąć sok z pomarańczy i połówki cytryny i dodać do warzyw. Przyprawić cukrem i przyprawą 5 smaków, dodać sos sojowy i pikantną pastę.
Wszystko wymieszać, dodać kawałki kaczki i podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Skrobię kukurydzianą wymieszać z ½ szklanki wody, wlać do woka, zamieszać aż powstanie dość gęsty sos.
Podawać na gorąco z ryżem.
Smacznego!