Wykonanie
W okolicy, w której mieszkam była budka z "chińczykiem".
Mieli świetne sajgonki, fantastycznego
kurczaka w cieście i pysznego
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym.Oczywiście wszystko zapewne mocno "przyprawione" glutaminianem
sodu ale, jako że nie jadam tam codziennie to jakoś specjalnie mnie to nie przerażało. Jakież było moje zdziwienie (i rozpacz!) kiedy kilka dni temu przechodząc obok budki odkryłam, że została ona zniszczona przez buldożery a na jej miejscu ma powstać nowa
droga. Żegnajcie zatem sajgonki i
kurczakowe kulki. Żegnaj glutaminian
sodu...Pozostała mi zatem moja kuchnia i mój własny wok. I właśnie w ramach tęsknoty za moją budką postanowiłam przygotować sobie "chińczyka" sama. I
powiem Wam, że wyszedł świetnie! Idealnie słodko-kwaśny, z chrupiącymi warzywami i soczystym
kurczakiem. I w końcu wiem co się znajduje na moim talerzu, na którym na pewno nie ma glutaminianu
sodu :)Potrzebujesz:150 g
piersi z kurczaka pokrojonej w cieniutkie paseczki,mała szczypta
soli i świeżo zmielony
pieprz,1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1/2
czerwonej papryki pokrojonej w 2 cm kostkę,1
cebula szalotka pokrojona w 2 cm kostkę,1/2
marchewki pokrojonej w cieniutkie słupki,5 cm kawałek białej części
pora pokrojony w cienkie słupki,2 ząbki
czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki,1/2-1
papryczka chili (bez pestek) pokrojona w plasterki,1 cm kawałek
imbiru starty na drobnej tarce,2 łyżki
olejuSos:3 łyżki
octu ryżowego lub sok wyciśnięty z 1/2
cytryny,3 łyżki
wody,5 łyżek jasnego
sosu sojowego,3 łyżki brązowego lub
białego cukruWszystkie składniki sosu wymieszaj i odstaw.Wykonanie:Wszystkie pokrojone warzywa włóż do jednej miski.
Kurczaka posól, popieprz i obtocz w
mące ziemniaczanej.W woku lub na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę
oleju, włóż wszystkie warzywa i mieszając smaż na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Po tym czasie wyjmij je z powrotem do miski. Rozgrzej na patelni/woku drugą łyżkę
oleju i usmaż
kurczaka przez około 3 minuty co chwilę mieszając.Włóż z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszaj. Następnie wlej przygotowany sos. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty aż sos zgęstnieje.Podawaj z
ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!*Inspirację zaczerpnęłam ze strony www.kwestiasmaku.com