Wykonanie
Dzień dobry!Z początku chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu -
wieprzowina po chińsku.Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-)
Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie z resztkami z patelni :-).Spodoba się Wam ten przepis, zachęcam do wypróbowania.Składniki:300 g
wieprzowiny (może to być karczek)1
marchewka1
por1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprzimbir,
chili (świeże lub w formie
przyprawy z
torebki)
olej kokosowySos:6 łyżek
sosu sojowego3 łyżki
octu ryżowego4 łyżki ciepłej
wody3 łyżki
cukru brązowegoWykonanie:Pracę rozpoczynamy od przygotowania warzyw.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie wstążki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Przekrawamy je na pół, aby były nieco krótsze. Z
pora usuwamy ciemno zielone części, przekrawamy na pół, myjemy dokładnie i kroimy w cienkie paseczki.
Paprykę po oczyszczeniu i pokrojeniu na ćwiartki, również kroimy w cienkie paseczki, a
cebulę w piórka.
Na patelni (lub w woku) rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju kokosowego, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Warzywa powinny lekko zmięknąć, ale wciąż będą chrupiące. Ściągamy je z patelni i odstawiamy.
Mięso kroimy w cienkie paseczki, obtaczamy w
mące ziemniaczanej (dzięki niej sos nam ładnie zgęstnieje później) i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną kolejną łyżką
oleju. Smażymy aż się zezłoci i nie będzie surowa.Do
mięsa dodajemy warzywa, doprawiamy
imbirem i
chili, dodajemy sos i smażymy kilka minut, ciągle mieszając. Sos zgęstnieje, a całość przejdzie
smakami.
Danie podajemy z
ryżem.Smacznego!