Dzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”. Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie powinno nikomu sprawić trudności.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 45 minutSkładniki:400g piersi z kurczaka (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)100g pędów bambusa4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki1 marchewka1 cebula½ czerwonej papryki4 ząbki czosnku3 łyżki octu z białego wina3 łyżki sosu sojowego3 łyżki brązowego cukru2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu)2 łyżki oleju2 łyżeczki mąki ziemniaczanejSok z ½ pomarańczy*Ryż jako dodatek do daniaKurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy ciemnym sosem sojowym. Mieszamy składniki i odstawiamy do marynowania. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy przez kilka chwil, dodajemy nieco wody i smażymy jeszcze około 5 minut. W tym czasie paprykę, ananasa oraz pędy bambusa kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Na patelni robimy na środku dziurę i wykładamy kurczaka. Obsmażamy go z każdej strony. W między czasie przygotowujemy sos: wlewamy do miseczki sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Kiedy mięso się obsmaży to mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sos. Dusimy około 10 minut, często mieszając na średnim ogniu. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie, jeśli zbyt gęsty dolewamy nieco ciepłej wody. Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem koniecznie na ciepło. Smacznego!