ßßß
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:
500g mięsa mielonego z indyka100g pędów bambusa4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki1 marchewka1 cebula½ czerwonej papryki4 ząbki czosnku3 łyżki octu z białego wina3 łyżki sosu sojowego3 łyżki brązowego cukru3 łyżki ketchupu2 łyżki oleju2 łyżki mąki pszennejKromka chlebaPrzyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka*Makaron lub ryż jako dodatek do daniaPrzygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak będziemy je gotować to obtaczamy delikatnie w mące. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na patelnie wykładamy cebule i marchewkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie aromaty się przenikną i podajemy. Smacznego!
