Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to pulpeciki z
mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem
papryki,
ananasa i
pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić
ostrą papryką i większą ilością
pieprzu.
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:
500g
mięsa mielonego z
indyka100g
pędów bambusa4 plastry
ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki1
marchewka1
cebula½
czerwonej papryki4 ząbki
czosnku3 łyżki
octu z
białego wina3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
ketchupu2 łyżki
oleju2 łyżki
mąki pszennejKromka
chlebaPrzyprawy:
Sól,
pieprz,
ostra papryka*
Makaron lub
ryż jako dodatek do daniaPrzygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy
mięso mielone, doprawiamy je
solą i
pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę
chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak będziemy je gotować to obtaczamy delikatnie w
mące. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W
między czasie na patelni rozgrzewamy
olej.
Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach.
Cebule drobno kroimy. Na patelnie wykładamy
cebule i
marchewkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki
wody. W
między czasie kroimy
paprykę w kostkę,
ananasa oraz
pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy
sos sojowy,
sok z ananasa,
cukier,
ocet oraz
ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance
wody rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie aromaty się przenikną i podajemy. Smacznego!