Wykonanie
Składniki2 porcje1/2
czerwonej papryki150 g
makaronu pappardelle2 plastry
polędwicy wołowejsos sojowyolej sezamowy2 ząbki
czosnku1/2 małej
cebuli3 łyżki ziarem
sezamuprzyprawa chiliPrzygotowanie
Paprykę piec w piekarniku przez ok 1/2 godziny w 180 stopniach do miękkości, zdjąć skórkę jeśli łatwo odchodzi, pokroić w plasterki.
Polędwicę wołową rozbić, doprawić
solą,
pieprzem, zamarynować w 2 łyżkach
oleju sezamowego, 2 łyżkach
sosu sojowego oraz pokrojonym drobno
czosnku i
cebuli. Smażyć przez 2 minuty na patelni, następnie pokroić w paski.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami
oleju sezamowego i 2 łyżkami
sosu sojowego, dodać
chili,
sól i
pieprz do smaku.Włożyć go na patelnię, na której smażyła się
wołowina, podsmażyć na średnim ogniu, mieszając, aby
makaron równolegle lekko się zrumienił. Dodać
wołowinę, ziarna
sezamu oraz
paprykę. Całość podsmażyć i wyłożyć do talerzy.WskazówkiTen
makaron musi być pikantny!