ßßß Cookit - przepis na Makaron pappardelle z wołowiną, papryką i sosem sojowym

Makaron pappardelle z wołowiną, papryką i sosem sojowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/2 czerwonej papryki
150 g makaronu pappardelle
2 plastry polędwicy wołowej
sos sojowy
olej sezamowy
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
3 łyżki ziarem sezamu
przyprawa chili
Przygotowanie
Paprykę piec w piekarniku przez ok 1/2 godziny w 180 stopniach do miękkości, zdjąć skórkę jeśli łatwo odchodzi, pokroić w plasterki.
Polędwicę wołową rozbić, doprawić solą, pieprzem, zamarynować w 2 łyżkach oleju sezamowego, 2 łyżkach sosu sojowego oraz pokrojonym drobno czosnku i cebuli. Smażyć przez 2 minuty na patelni, następnie pokroić w paski.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami sosu sojowego, dodać chili, sól i pieprz do smaku.
Włożyć go na patelnię, na której smażyła się wołowina, podsmażyć na średnim ogniu, mieszając, aby makaron równolegle lekko się zrumienił. Dodać wołowinę, ziarna sezamu oraz paprykę. Całość podsmażyć i wyłożyć do talerzy.
Wskazówki
Ten makaron musi być pikantny!
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/papardelle/papardelle.html