Wykonanie
Sierpień lubi się odwdzięczać za pracę włożoną w ogród. U mnie przynosi kosze pełne
cukinii,
ogórków i
pomidorów. Te ostatnie w tym roku wyjątkowo obrodziły - upały sprzyjają
pomidorom, a brak deszczy chroni przed groźnymi chorobami.Będzie więc dużo
pomidorowych łakoci na blogu. A zacznę od obiadu, który przygotujecie w 10 minut -
tuńczyk w pomidorach, pełen intensywnego smaku, aromatu i jednocześnie bardzo zdrowy. Dzięki króciutkiej obróbce termicznej zachowami witaminy z warzyw. Danie możemy podać z
ryżem, ale ja zdecydowałam się na
makaron ryżowy - ostatnio go pokochałam gdy odkryłam jak należy go właściwi przygotować - a samo zaparzenie go wrzątkiem to połowa sukcesu. o drugiej połowie już napisy na opakowaniach niestety nie wspominają a wielka szkoda, bo ten
makaron zdobyłby wielką popularność gdyby więcej osób dowiedziało się jak należy się z nim obchodzić :)Składniki: (na 2 średnie porcje)1 puszka
tuńczyka w sosie własnympomidory: użyłam swoich koktajlówek, ale można też użyć zwykłych, sklepowych
pomidorów. Sądzę, że 30 dag powinno wystarczyć.pół dużej
czerwonej paprykićwiartka małej
cebuliprzyprawy:
tymianek,
czosnek,
ostra paprykamakaron ryżowy (tyle, ile zjedzą dwie osoby)
Przyprawy do
makaronu: 1 łyżka
oleju rzepakowego i 1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Makaron przygotować wedle przepisu na opakowaniuW trakcie szykowania
makaronu w blenderze zmiksować
pomidory,
paprykę i
cebulę. (jeśli
pomidory mają dużo
wody to wcześniej wyjąć przynajmniej połowę gniazd nasiennych)Zmiksowaną "zupę" przecedzić na sicie, wlać do rondla i podgrzać. Gdy będzie gorąca spróbować i doprawić do smaku
tymiankiem, ząbkiem
czosnku i
ostrą papryką. Włożyć odsączonego
tuńczyka i chwilę go podgrzać, aby danie było gorące.
Makaron odcedzić i włożyć do miseczki z
olejem i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dobrze wymieszać.Sos podawać z
czosnkowym makaronem. Pyszności!