Wykonanie
Jeśli w tym roku podążaliście za mną w przygotowaniu Ajvaru i domowej
papryki (
przyprawy), mam dla Was niebanalne danie, które zaskoczy smakiem niejednego głodomora. Ci, którzy nie robili w/w smakołyków, z całą pewnością jeszcze zdążą. Warto nie tylko dla samego Ajvaru czy domowej
przyprawy, ale także dla tego dania. Smakuje absolutnie doskonale, w każdym calu. Jeśli od
piersi z kurczaka wolicie
kiełbasę, można zamienić, tak jak zrobiła to mikimama w przepisie, który był moją inspiracją.
Składniki:- ok. 350 g
piersi z kurczaka,- 1 duża
cebula,- 1-2 ząbki
czosnku,- 1/2 główki
włoskiej kapusty,- 1/3 opakowania
makaronu świderki,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 3-4 czubate łyżki Ajvaru,- 1 łyżeczka
papryki domowej (
przyprawy),-
olej rzepakowy do smażenia,-
sól,
pieprz do smaku.W średniej wielkości garnku zagotowujemy
wodę, solimy. Wrzucamy
kapustę włoską - umytą i posiekaną na paseczki. Gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania.Odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek, kroimy na małą kostkę. Podsmażamy na łyżce
oleju. Posypujemy
solą i
pieprzem. Gdy zbieleje, dodajemy
cebulę pokrojoną w
pióra oraz wyciśnięte ząbki
czosnku. Całość posypujemy domową
przyprawą paprykową. Mieszamy. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy
kapustę. Mieszamy. Dodajemy
makaron, koncentrat, Ajvar i niecałą szklankę
wody. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 min. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy. Po 10 minutach przyprawiamy do smaku. Podajemy. Smacznego!