ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z makaronem i kapustą włoską

Pierś z kurczaka z makaronem i kapustą włoską

nazwa

Wykonanie

Jeśli w tym roku podążaliście za mną w przygotowaniu Ajvaru i domowej papryki (przyprawy), mam dla Was niebanalne danie, które zaskoczy smakiem niejednego głodomora. Ci, którzy nie robili w/w smakołyków, z całą pewnością jeszcze zdążą. Warto nie tylko dla samego Ajvaru czy domowej przyprawy, ale także dla tego dania. Smakuje absolutnie doskonale, w każdym calu. Jeśli od piersi z kurczaka wolicie kiełbasę, można zamienić, tak jak zrobiła to mikimama w przepisie, który był moją inspiracją.
Składniki:
- ok. 350 g piersi z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2 główki włoskiej kapusty,
- 1/3 opakowania makaronu świderki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3-4 czubate łyżki Ajvaru,
- 1 łyżeczka papryki domowej (przyprawy),
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy kapustę włoską - umytą i posiekaną na paseczki. Gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania.Odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek, kroimy na małą kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju. Posypujemy solą i pieprzem. Gdy zbieleje, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość posypujemy domową przyprawą paprykową. Mieszamy. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy kapustę. Mieszamy. Dodajemy makaron, koncentrat, Ajvar i niecałą szklankę wody. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 min. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy. Po 10 minutach przyprawiamy do smaku. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/piers-z-kurczaka-z-makaronem-i-kapusta.html