Wykonanie
Od dłuższego czasu miałam w głowie podobne danie, jednak nie mogłam go sprecyzować w konkretny przepis. Kierowana wilczym apetytem szybko zabrałam się do rzeczy i powstało coś fantastycznego. Uwierzcie - nie mogłam oderwać się od talerza ;). Polecam wszystkim miłośnikom
makaronowych wariacji!
Składniki:-
makaron lasagne,- 500 g
piersi z kurczaka,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
przyprawa do gyrosa,
bazylia,
oregano,
lubczyk,- 2
cebule,- 2 ząbki
czosnku,- 1 mała
marchew,- kilka
pieczarek,- 1 mała lub 1/2 większej żółtej
cukinii,-
sos beszamelowy z 1/2 porcji,-
ser żółty +
mozzarella,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 1/2
papryki świeżej,-
olej rzepakowy do smażenia.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Obficie posypujemy wymienionymi
przyprawami, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, podsmażamy pokrojone w plastry
cebule i ząbki
czosnku (ząbki mogą być wyciśnięte lub drobno posiekane). Gdy się zeszklą, wrzucamy
mięso. Podsmażamy do momentu zmiany koloru. Dodajemy
marchew (obraną, umytą i pokrojoną w kostkę),
paprykę (umytą, pokrojoną w kostkę), 1/2
pieczarek (umytych, pokrojonych w plasterki; część zostawiamy surowych). Wszystko mieszamy, podlewamy
wodą, dodajemy koncentrat. Dusimy ok. 10 minut.
Sos beszamelowy przygotowujemy z połowy porcji podanej w przepisie .Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami
sosu beszamelowego, układamy
makaron, smarujemy lekko
sosem beszamelowym, następnie warzywno-mięsnym, kolejną warstwę stanowi żółta
cukinia (dokładnie umyta, bez obierania, pokrojona na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki),
pieczarki (surowe, umyte i pokrojone na plasterki),
ser żółty (starty) i od początku -
makaron,
sos beszamelowy, sos warzywno-
mięsny, itd. Warstwy układamy do wykorzystania składników. Ostatnią stanowi starta
mozzarella. Gotową lasagne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości
makaronu - ok. 30 min. Smacznego!