Wykonanie
"Stir fry", czyli przygotowane metodą krótkiego smażenia z mieszaniem. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, piękny kolor i jak najwięcej witamin. Połączone z aromatycznym
sezamem, podane z
ryżem lub
makaronem stanowią pyszny, zdrowy posiłek. W sam raz na ożywienie ponurych jesiennych wieczorów. Danie wspaniale poddaje się modyfikacjom - możemy dowolnie dodawać i zmieniać warzywa, w zależności od tego, co lubimy i mamy pod ręką.
3-4 łyżki ziaren
sezamu1
brokuł1
marchewka1
papryka czerwona1
cebula1/2 niedużej
cukinii1/2 szklanki
kukurydzy z puszki1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
przyprawy 5 smakówew.
chili1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
oleju sezamowego2-4 łyżki
sosu sojowego jasnego1.
Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż będzie złoty. Nie odchodzimy od patelni, aby się nie przypalił - przypalony
sezam robi się gorzki. Uprażony
sezam przesypujemy na talerz, by przerwać proces jego dalszego prażenia. Mimo, ze pięknie pachnie, nie dotykajmy go ani nie próbujmy - jest bardzo gorący.2.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i wkładamy na wrzącą
wodę. Gotujemy ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.(Obraną)
cebulę, (obraną)
marchewkę,
paprykę i
cukinię kroimy.W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju.Wsypujemy
przyprawę 5 smaków,
chili (jeśli lubimy ostre smaki) i warzywa. Smażymy, mieszając, aż
cebula zrobi się szklista.Dodajemy wcześniej przygotowanego
brokuła, posiekany
czosnek, prażony
sezam,
cukier,
olej sezamowy i
sos sojowy. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę razem i podajemy z
ryżem lub
makaronem.