ßßß

Składniki sałatki w wersji pikantnej:3 kg cukinii1,5 kg papryki (czerwona, żółta)80 dkg marchwi80 dkg cebuli23 ząbki czosnku (2,5 główki czosnku)4 czerwone papryczki chili5 płaskich łyżek chili w proszku3,5 łyżki soli3 szkl. cukru3 szkl. octu0,5 szkl. olejuliście selera, po 2-3 do każdego słoiczkaSkładniki sałatki w wersji łagodnej:3 kg cukinii1,5 kg papryki (czerwona, żółta)80 dkg marchwi80 dkg cebuli9 ząbków czosnku3,5 łyżki soli3 szkl. cukru3 szkl. octu0,5 szkl. olejuliście selera, po 2-3 do każdego słoiczkaPrzygotowanie sałatki w wersji pikantnej:Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.Następnie obrać m archewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.Do składników sałatki dodać pokrojone papryczki chili, chili w proszku, cukier, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.Przygotowanie sałatki w wersji łagodnej:Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.Następnie obrać m archewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.Do składników sałatki dodać cukier, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.Smacznego