Wykonanie
Smażony
ryż , to albo odzysk resztek po dniu poprzednim , albo świetny sposób na ożywienie codziennych posiłków . Proste danie , które najlepiej wychodzi przyrządzone z wok-a , chociaż z tradycyjnym chińskim , nie ma wiele wspólnego 😉 Świetnie sprawdza się także w roli dodatku do świątecznego obiadu , jest lekki , kolorowy i niesamowicie pyszny , a do tego robi się go dosłownie w parę minut . W moim domu często gości w towarzystwie ryb lub dań , które podajemy bez sosu . Polecam 😉
Składniki :1 szklanka
ryżu1/2 małej zielonej
cukinii1/2
żółtej papryki1/2
czerwonej papryki1 średnia
marchewka1
cebula ( może być czerwona będzie bardziej kolorowo )
olej do smażenia1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
chilli1 łyżeczka
cukru2 płaskie łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka mielonego
imbiruRyż gotujemy jak do obiadu , przelewamy gorący przez sitko o małych oczkach i przepłukujemy zimną
wodą , aż całkowicie wystygnie ( hartujemy ) . Wszystkie warzywa siekamy drobniutko , jak tylko umiemy , optymalnie wielkości ziarenek
ryżu , no ale , nie zawsze się udaje by ć tak precyzyjnym 😉 Najlepiej jeśli dysponujemy wok-em , rozgrzewamy w nim
olej i wrzucamy warzywa , smażymy na bardzo dużym ogniu , cały czas mieszając , aż zmiękną . Dodajemy
ryż ,
przyprawy i smażymy jeszcze jakieś 10 minut cały czas mieszając ,żeby uniknąć przypalenia . Gotowe , proste i pyszne 😉