Wykonanie
Przepis na 2 osoby:2 – 3 ząbki obranego i posiekanego
czosnku1 cm
imbir świeży posiekany1
cebula pokrojona w pół plasterki
1/4
papryka czerwona pokrojona w paski1/4
papryka żółta pokrojona w paski2
łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały
ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała
cukinia pokrojona tak jak
ogórek2 plastry piersi z
indyka pokrojone w paski
Przyprawa chińska 5 smaków,
sos sojowy kikkoman,słodko-pikantny sos
chilli,szczypta
cukru,
curry,
sól,
olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .
Filety z indyka posolić i posypać
curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy
olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak
olej się nagrzeje smażymy paski
indyka ok. 2 minut stale mieszając. Usmażonego zdejmujemy z patelni i trzymamy np. przykrytego folią aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy
olej i na gorący
olej wrzucamy
czosnek i od razu
cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy
paprykę i
seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie
cukinię i
ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski
indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę
przyprawy 5 smaków, posiekany
imbir, 2-3 łyżeczki
sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos
chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące.
Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z
ryżem ew.
bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele.