ßßß Cookit - przepis na Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

nazwa

Wykonanie

To mnie naszło na gofry w środku zimy ale tak pięknie wyglądały na przeglądanych stronach, że nie wytrzymałam. Śmietana jak widać się nie ubiła jak trzeba ale się zjadło.. co tam! u mnie jako dodatek papaja w syropie ( z puszki )
Gofry belgijskie z tej strony klik
Składniki:
750g mąki pszennej
270g letniego mleka
7g drożdży
szczypta soli
400g masła
3 całe jaja + 2 żółtka (białka ubijamy na sztywno)
1 cukier waniliowy
500g belgijskiego cukru perłowego (ja nie miałam użyłam zwykłego)
Drożdże rozmieszać w letnim mleku dodając szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Resztę mąki zmieszać z cukrem wanilinowym, solą. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, wlać do suchych składników, wlać żółtka i rozpuszczone masło. Dobrze wyrobić. Zostawić na ok. ½ godziny.
Na koniec wsypać cukier perłowy. Wymieszać , znów odstawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Na rozgrzaną gofrownicę, na środek nakładać porcje tak aby gofry nie były kwadratowe. Piec około 4 minut.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/01/gofry-belgijskie.html