Wykonanie
To mnie naszło na gofry w środku zimy ale tak pięknie wyglądały na przeglądanych stronach, że nie wytrzymałam.
Śmietana jak widać się nie ubiła jak trzeba ale się zjadło.. co tam! u mnie jako dodatek
papaja w
syropie ( z puszki )
Gofry belgijskie z tej strony klikSkładniki:750g
mąki pszennej270g letniego
mleka7g
drożdżyszczypta
soli400g
masła3 całe
jaja + 2
żółtka (
białka ubijamy na sztywno)1
cukier waniliowy500g belgijskiego
cukru perłowego (ja nie miałam użyłam zwykłego)
Drożdże rozmieszać w letnim
mleku dodając szczyptę
cukru i 2 łyżki
mąki. Resztę
mąki zmieszać z
cukrem wanilinowym,
solą. Kiedy
drożdże zaczną rosnąć, wlać do suchych składników, wlać
żółtka i rozpuszczone
masło. Dobrze wyrobić. Zostawić na ok. ½ godziny.Na koniec wsypać
cukier perłowy. Wymieszać , znów odstawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.Na rozgrzaną gofrownicę, na środek nakładać porcje tak aby gofry nie były kwadratowe. Piec około 4 minut.