Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 25dag
mąki pszennej- 3dag
drożdży- 1/4 szklanki
mleka- 2 duże
żółtka- 5dag
cukru- 1 op.
cukru waniliowego- 5dag
masła- szczypta
soli*na nadzienie- 1
białko- 30dag masy makowej z puszki*dodatkowo- kruszonkaSposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku z 1 łyżką
mąki i 1 łyżką
cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do
mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn,
żółtka utarte z
cukrami,
sól, zagniatamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone
masło. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm.2.
Białko ubijamy na sztywno, mieszamy z masą
makową, wykładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy na kształt rolady (brzegi zawijamy do środka, by farsz nie wyleciał). Ciasto wkładamy do foremki keksowej, by podczas pieczenia utrzymać kształt. Można posypać kruszonką.3. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach.