Wykonanie
Składniki:- 230ml letniego
mleka- 25g świeżych
drożdży- 450g
mąki pszennej- 2
żółtka- 70g
cukru- szczypta
soli- 30g
masła*dodatkowo- 3/4 małego słoiczka nutelli- 1
białko do posmarowaniaSposób przygotowania:1.
Drożdże rozprowadzamy w letnim
mleku i odstawiamy na 15 min.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę mieszamy z
cukrem i
solą. Następnie dodajemy do niej
żółtka,
masło, rozczyn z
drożdży i dokładnie wyrabiamy, aż cisto będzie miękkie i elastyczne. Później przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część chwilę wyrabiamy, następnie cienko rozwałkowujemy na kształt okręgu. Pierwszy płat smarujemy nutellą, przykrywamy drugim, który również smarujemy, kładziemy trzeci, smarujemy i nakrywamy ostatnim, delikatnie przyciskamy. Z ciasta wycinamy największy okrąg jaki się da i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką. Na środku szklanką delikatnie odciskamy kółko i nacinamy nożem tak, by powstało 16 części, pamiętać by nie naciąć środka.3. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy do wewnętrznej części. Następnie bierzemy drugi kawałek i zawijamy do wewnętrznej strony tak, by był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Gdy zawiniemy wszystkie kawałki, powtarzamy czynność zawijając jeszcze raz w tą samą stronę. Brzegi można lekko podociskać, smarujemy roztrzepanym
jajkiem.4. Pieczemy ok. 20 min., w 200 stopniach, do zrumienienia.Inspiracja:ilovebake