Wykonanie
Zamarzył mi się makowiec z domową masa
makową. Ilość napchanej przeze mnie masy wprawdzie zmieniło pierwotny wygląd jaki miało
mieć ciasto ( niestety zbyt dużo nadzienia sprawiło, że zamiast wieńca udało mi się zapleść tylko warkocz) ale mimo to wyszło przepyszne. Już zaplanowanłam ponowne pieczenie na Święta. Ciasto jest bardzo duże, odpowiednio przechowywane długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga My man`s kitchen .
Składniki :450 g
mąki pszennej200 ml
mleka25 g świeżych
drożdży3
żółtka (
białka odkładamy, wykorzystamy je do masy makowej )50 g roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
soli500 g masy makowej ( Tutaj przepis na domową mase
makową )Ponad to :roztrzepane
jajko do posmarowania rolasy
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru i
mlekiem. Odstawiamy na 10 minut żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy z
cukrem i
solą. Dodajemy zaczyn
drozdżowy,
żółtka, mieszamy. Gdy
mąka zacznie być wchłaniana dodajemy
masło. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( ok 8 minut ).Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętosci.Chwilę przed dalszym działaniem z
ciastem białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy, mieszajac
łopatką do masy makowej.Po wyrośnięciu ciasto kilkakrotnie uderzyć pięścią w celu odgazowania. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Równomiernie rozkładamy masę
makową pozostawiając ok 1cm odległosci od każdego
boku. Całość zwijamy w roladę. Roladę przecinamy na połowę tak aby jeden koniec nie został przecięty. Oba ramiona zaplatamy ze sobą masą
makową ku górze. Formujemy okrąg lub zostawiamy ( po uformowaniu w okrąg będziecie
mieli wieniec ). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.Piekarnik nagrzewamy do 180°CPrzed włożeniem do piekarnika smarujemy warkocz rozbełtanym
jajkiem. Pieczemy 35 minut do złotego koloru. Gorącą polewamy lukrem lub smarujemy
miodem.Smacznego :)