Wykonanie
Witajcie w majowy weekend. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne śniadanie. Domowe bułeczki pszenno-żytnie z pewnością zachwycą Waszych domowników. Jeśli majówkę spędzacie w domu, a wolny czas poświęcacie na relaks i przygotowywanie znakomitych posiłków, to bułeczki z tego przepisu sprawdzą się doskonale. Receptura nie jest zbyt skomplikowana. Jeśli po wyrobieniu schowacie ciasto do wyrośnięcia na noc do lodówki, rano w kilka chwil będziecie mogli cieszyć się smakiem świeżo upieczonego
pieczywa.
Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
maki żytniej typ 750*35 g
drożdży30 g
masła1 i ½ łyżeczki
cukru¾ szklanki letniego
mlekaszczypta
solidodatkowo:kilka łyżek
mleka +
żółtko* użyłam szklanki o pojemności 250 mlPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy
cukier, łyżkę
mąki, 2 łyżki letniego
mleka. Odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Resztę
mleka podgrzewamy, aby było mocno ciepłe, lecz nie gorące. Następnie rozpuszczamy w nim
masło. Odstawiamy do ostudzeniaDo misy przesiewamy oba rodzaje
mąki oraz
sól, dodajemy rozczyn i stopniowo dolewamy
mleko z
masłem. Dokładnie mieszamy i przez kolejne 10 minut zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które będzie ładnie odstawać od ręki. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy porcje ciasta, formujemy
bułki i odkładamy na blachę. Przed upieczeniem pozostawiamy je jeszcze na 10-15 minut, aby się napuszyły. Wierzch
bułek nacinamy wedle uznania, smarujemy
żółtkiem rozmąconym z
mlekiem i wkładamy do gorącego piekarnika.
Bułki pieczemy na złoty kolor przez około 15 minut. Gotowe
pieczywo podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!