Wykonanie
Ostatnio troszkę się w chlebach zaniedbałem, kilka ostanich przepisów mało
chlebowych było. Ale przegnałem trudy codziennej egzystencji i oto wykręciłem zwykły prosty biały chlebek. Ale nie taki aż zwyczajnie zwykły, bo z
makową posypką :) Akurat organizm zaczął się domagać prostego
pszennego pieczywka. A jak organizm się domaga to nie ma co dyskutować :) Pomysł na chlebek wzięty z książki Gertrud Weidenger i
Marie-Theres Wiener "Pieczenie
chleba w domu".
500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru250 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli4 łyżki
masła1
żółtko + odrobina
mleka (na glazurę)2 łyżki
makuNajpierw zróbmy zaczyn:
drożdże wkruszmy do niewielkiej ilości
wody i wymieszajmy z
cukrem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. A jak już troszkę zaczyn wyrośnie to wsypujemy
mąkę do dużej miski i dodajemy całą resztę:
wodę,
sól,
masło i zaczyn. Mieszamy tak aż wymieszamy, czyli pewnie ze 20 minut. A jak przypadkiem jesteśmy właścicielami automatu do wypieku
chleba to możemy proces mieszania załatwić automatem :) Czasami zdarza mi się tak robić.Jak już mamy elastyczne ciasto to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, przekładamy do foremki nasmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie ciasto nam znów pięknie wyrośnie.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,
chleb cienko smarujemy
żółtkiem rozmąconym z
mlekiem i wstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy
chleb resztą glazury i posypujemy
makiem. Pieczemy jeszcze 20-25 minut.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)