ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z nutellą inaczej

drożdżówki z nutellą inaczej

nazwa

Wykonanie

Po prostu pyszne !
przepis pochodzi stąd i stąd z moimi małymi zmianami
450 gramów mąki pszennej tortowej
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
60 gramów cukru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
2 jaja (żółtka i białka osobno)
szczypta soli
16 gramów drożdży
270 ml ciepłego mleka
3/4 małego słoiczka nutelli
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do "ruszenia".
Mąkę przesiać z solą, cukrami, wbić 2 żółtka (białka odstawić sobie do posmarowania), dodać masło, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść i podzielić na 4 równe części.
Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 3 mm, na wywałkowane ciasto położyć dno tortownicy o średnicy 26 cm i nożem zrobić obrys koła.
Jeśli macie nutellę "prosto z lodówki", włóżcie słoiczek do rondelka z ciepłą, ale nie gorącą wodą.
Koło w środku wysmarować cienko nutellą.
Optymalnie ciasto przełożyć sobie na papier do pieczenia, z którym razem przeniesiemy go na blachę (odklejanie ciasta na etapie końcowym, może spowodować zniekształcenie wypieku).
Drugi kawałek wywałkować tak samo, zrobić obrys tortownicy, płatem przykryć posmarowany pierwszy okrąg, jego wierzch wysmarować nutellą.
Wywałkować trzeci kawałek ciasta, przykryć nim drugi posmarowany okrąg, posmarować go, przykryć wywałkowanym 4 płatem ciasta. Już nie smarować kremem czekoladowym.
Na wierzch układamy dno tortownicy i ostrym nożem odcinamy niepotrzebne końcówki.
Na wierzchu(na ostatnim płacie) na środku lekko odcisnąć zarys standardowej szklanki.
Nasze połączone okręgi (pomijając środek) naciąć najpierw na 4 części, potem na 8, a na końcu na 16 części, ostatecznie całość ma wyglądać tak:
Następnie wywijamy spiralnie po dwa wycinki okręgu, by tworzyły taki kształt, lekko zlepiamy je ze sobą.
Postępujemy tak z każdą parą wycinków, czyli ma być 8 połączonych par.
Całość smarujemy rozkłóconymi białkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego doi 180 stopni i pieczemy na złoto przez około 20 - 25 minut.
Zajadamy ze smakiem :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/drozdzowki-z-nutella-inaczej.html