Wykonanie
Po prostu pyszne !
przepis pochodzi stąd i stąd z moimi małymi zmianami450 gramów
mąki pszennej tortowej30 gramów stopionego, schłodzonego
masła60 gramów
cukru1 płaska łyżka
cukru waniliowego2
jaja (
żółtka i
białka osobno)szczypta
soli16 gramów
drożdży270 ml ciepłego
mleka3/4 małego słoiczka nutelliW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać i odstawić do "ruszenia".
Mąkę przesiać z
solą,
cukrami, wbić 2
żółtka (
białka odstawić sobie do posmarowania), dodać
masło, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut lub do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto zagnieść i podzielić na 4 równe części.
Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 3 mm, na wywałkowane ciasto położyć dno tortownicy o średnicy 26 cm i nożem zrobić obrys koła.Jeśli macie nutellę "prosto z lodówki", włóżcie słoiczek do rondelka z ciepłą, ale nie gorącą
wodą.Koło w środku wysmarować cienko nutellą.Optymalnie ciasto przełożyć sobie na papier do pieczenia, z którym razem przeniesiemy go na blachę (odklejanie ciasta na etapie końcowym, może spowodować zniekształcenie wypieku).
Drugi kawałek wywałkować tak samo, zrobić obrys tortownicy, płatem przykryć posmarowany pierwszy okrąg, jego wierzch wysmarować nutellą.Wywałkować trzeci kawałek ciasta, przykryć nim drugi posmarowany okrąg, posmarować go, przykryć wywałkowanym 4 płatem ciasta. Już nie smarować
kremem czekoladowym.
Na wierzch układamy dno tortownicy i
ostrym nożem odcinamy niepotrzebne końcówki.
Na wierzchu(na ostatnim płacie) na środku lekko odcisnąć zarys standardowej szklanki.
Nasze połączone
okręgi (pomijając środek) naciąć najpierw na 4 części,
potem na 8, a na końcu na 16 części, ostatecznie całość ma wyglądać tak:
Następnie wywijamy spiralnie po dwa wycinki okręgu, by tworzyły taki kształt, lekko zlepiamy je ze sobą.
Postępujemy tak z każdą parą wycinków, czyli ma być 8 połączonych par.Całość smarujemy rozkłóconymi
białkami.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego doi 180 stopni i pieczemy na złoto przez około 20 - 25 minut.
Zajadamy ze smakiem :)