ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe niezmiennie kojarzy mi się z moją Babcią. Tym razem klasyczne z kruszonką, takie jakie wiele razy robiła Babcia. Najlepsze jeszcze ciepłe, na drugi dzień znakomite z kubkiem mleka. Babcia oczywiście zawsze robiła z kilograma mąki, bo chętnych na drożdżowe nigdy nie brakowało, ja zrobiłam z połowy składników. I zapomniałam posmarować białkiem przed posypanim ciasta kruszonką, dlatego przypiekło się odrobinę za bardzo.
Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:
Zaczyn:
50 g świeżych drożdży, pokruszonych
1/2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
5 łyżek ciepłego mleka
W dużym kubku połączyć drożdże z cukrem i mąką. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zwiększy swoją objętość o 100 %.
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej (użyłam poznańskiej, typ 500)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko (białko zachować do posmarowania)
1/2 szklanki cukru
80 g masła, rozpuszczonego (jeszcze ciepłego)
1 szklanka ciepłego mleka
kilka kropel olejku pomarańczowgo
Żółtko i jajko utrzeć z cukrem oraz olejkiem pomarańczowym na gęsty krem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko, wymieszać i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte i dosyć gęste. Następnie stopniowo wlewać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się błyszczące i zacznie odstawać od ścian miski. Ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
40 g zimnego masła
2 łyżki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić (lub posiekać na stolnicy). Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Delikatnie rozłożyć ciasto palcami (lub rozwałkować) na wielkość blachy. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Posmarować ciasto białkiem i posypać kruszonką rozdrabniając ją palcami. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut w 180°C (ja piekłam z termoobiegiem) do "suchego patyczka".
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/03/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.html