Wykonanie
Ciasto drożdżowe niezmiennie kojarzy mi się z moją Babcią. Tym razem klasyczne z kruszonką, takie jakie wiele
razy robiła Babcia. Najlepsze jeszcze ciepłe, na drugi dzień znakomite z
kubkiem mleka. Babcia oczywiście zawsze robiła z kilograma
mąki, bo chętnych na
drożdżowe nigdy nie brakowało, ja zrobiłam z połowy składników. I zapomniałam posmarować
białkiem przed posypanim ciasta kruszonką, dlatego przypiekło się odrobinę za bardzo.Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:Zaczyn:50 g świeżych
drożdży, pokruszonych1/2 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżki
mąki pszennej5 łyżek ciepłego
mlekaW dużym kubku połączyć
drożdże z
cukrem i
mąką. Dodać
mleko i dobrze wymieszać. Zaczyn powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zwiększy swoją objętość o 100 %.Ciasto:1/2 kg
mąki pszennej (użyłam poznańskiej, typ 500)szczypta
soli1
jajko1
żółtko (
białko zachować do posmarowania)1/2 szklanki
cukru80 g
masła, rozpuszczonego (jeszcze ciepłego)1 szklanka ciepłego
mlekakilka kropel
olejku pomarańczowgoŻółtko i
jajko utrzeć z
cukrem oraz
olejkiem pomarańczowym na gęsty krem.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wyrośnięte
drożdże, utarte
jajka,
mleko, wymieszać i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte i dosyć gęste. Następnie stopniowo wlewać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się błyszczące i zacznie odstawać od ścian miski. Ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć
mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę.Kruszonka:70 g
mąki pszennej40 g zimnego
masła2 łyżki
cukru1,5 łyżki
cukru waniliowegoWszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić (lub posiekać na stolnicy). Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Delikatnie rozłożyć ciasto palcami (lub rozwałkować) na wielkość blachy. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy. Posmarować ciasto
białkiem i posypać kruszonką rozdrabniając ją palcami. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut w 180°C (ja piekłam z termoobiegiem) do "suchego patyczka".Życzę smacznego!