ßßß
Nietypowo jak na Moje Wypieki, prawda? ;-). Jesienią częściej sięgam do kulinarnych książek skandynawskich, kocham ten ciepły zapach kardamonu i cynamonu, kocham cały klimat, jaki tworzą wypieki norweskie lub szwedzkie, ta tarta wpadła mi już dawno w oko ;-). To nic, że nie słodka; jest w niej wszystko to, co lubię. Zapach podczas pieczenia tej tarty - jak podczas pieczenia pizzy lub przygotowania farszu na pierogi przed Wigilią... nie można odejść od kuchni ;-). Na uwagę zasługuje kruchy spód z dodatkiem sera żółtego - jest przepyszny, upiekłabym z niego po prostu krakersy :-).Składniki na kruche ciasto z serem żółtym:100 g masła, zimnego50 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)50 g sera Cheddar, startego na tarce (lub innego sera żółtego)150 g mąki pszennejszczypta soliWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia.Składniki na nadzienie grzybowe:50 g suszonych grzybów leśnych250 g pieczarek (lub innych grzybów)30 g masła1 cebula1 ząbek czosnku3 jajka250 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)100 g sera Cheddar, startego na tarce (lub innego sera żółtego)sól i pieprz do smaku, ewentualnie natka pietruszki, posiekanaSuszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wrzącej wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez soli). Odcedzić, ostudzić i z grubsza pokroić.Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulkę z czosnkiem, doprawić i podsmażyć, do zarumienienia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć przez 3 - 5 minut, następnie zdjąć z palnika, odsączyć wodę.W naczyniu roztrzepać delikatnie jajka z creme fraiche i serem żółtym. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne, doprawić solą i pieprzem (ewentualnie natką pietruszki), wymieszać.Przygotowane nadzienie przelać na podpieczony lekko spód od tarty.Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Wyjąć, podawać ciepłą lub wystudzoną.Smacznego :-).


Źródło przepisu - 'Nordic Bakery Cookbook' Miisa Mink, z małymi zmianami.