ßßß Cookit - przepis na Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Nietypowo jak na Moje Wypieki, prawda? ;-). Jesienią częściej sięgam do kulinarnych książek skandynawskich, kocham ten ciepły zapach kardamonu i cynamonu, kocham cały klimat, jaki tworzą wypieki norweskie lub szwedzkie, ta tarta wpadła mi już dawno w oko ;-). To nic, że nie słodka; jest w niej wszystko to, co lubię. Zapach podczas pieczenia tej tarty - jak podczas pieczenia pizzy lub przygotowania farszu na pierogi przed Wigilią... nie można odejść od kuchni ;-). Na uwagę zasługuje kruchy spód z dodatkiem sera żółtego - jest przepyszny, upiekłabym z niego po prostu krakersy :-).
Składniki na kruche ciasto z serem żółtym:
100 g masła, zimnego
50 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)
50 g sera Cheddar, startego na tarce (lub innego sera żółtego)
150 g mąki pszennej
szczypta soli
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia.
Składniki na nadzienie grzybowe:
50 g suszonych grzybów leśnych
250 g pieczarek (lub innych grzybów)
30 g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 jajka
250 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)
100 g sera Cheddar, startego na tarce (lub innego sera żółtego)
sól i pieprz do smaku, ewentualnie natka pietruszki, posiekana
Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wrzącej wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez soli). Odcedzić, ostudzić i z grubsza pokroić.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulkę z czosnkiem, doprawić i podsmażyć, do zarumienienia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć przez 3 - 5 minut, następnie zdjąć z palnika, odsączyć wodę.
W naczyniu roztrzepać delikatnie jajka z creme fraiche i serem żółtym. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne, doprawić solą i pieprzem (ewentualnie natką pietruszki), wymieszać.
Przygotowane nadzienie przelać na podpieczony lekko spód od tarty.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Wyjąć, podawać ciepłą lub wystudzoną.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Nordic Bakery Cookbook' Miisa Mink, z małymi zmianami.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-grzybami-lesnymi