ßßß
Sernik, do którego uwielbiam wracać. Wykonany na polskim twarogu (choć można użyć bardziej tradycyjnie serka kremowego typu philadelphia) a dzięki kapieli wodnej pozostaje aksamitny i gładki, równiutki i doskonały w każdym calu. Z lekko wyczuwalną nutą cytryny. Sernik nie jest trudny do wykonania, masa serowa jest gęsta i może stanowić doskonałą bazę do własnych modyfikacji.Składniki na spód:70 g masła, roztopionego140 g ciastek digestive, pokruszonychCiastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia250 g drobnego cukru do wypieków3 łyżki mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka otarta z jednej cytryny1,5 łyżeczki soku z cytryny3 duże jajka1 żółtko200 ml kwaśnej śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.Polewa z kwaśnej śmietany:220 ml kwaśnej śmietany 18%1 łyżka drobnego cukru2 łyżeczki soku z cytrynyWszystkie składniki wymieszać, do gładkości.* piekłam znacznie dłużejSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .Przepis pochodzi z BBC GoodFood .