Wykonanie
Sernik, do którego uwielbiam wracać. Wykonany na polskim
twarogu (choć można użyć bardziej tradycyjnie
serka kremowego typu philadelphia) a dzięki kapieli
wodnej pozostaje aksamitny i gładki, równiutki i doskonały w każdym calu. Z lekko wyczuwalną nutą
cytryny. Sernik nie jest trudny do wykonania, masa serowa jest gęsta i może stanowić doskonałą bazę do własnych modyfikacji.Składniki na spód:70 g
masła, roztopionego140 g
ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym
masłem.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:900 g
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub
serka kremowego typu philadelphia250 g drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka otarta z jednej
cytryny1,5 łyżeczki
soku z cytryny3 duże
jajka1
żółtko200 ml kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony
ciasteczkowy spód. Wyrównać.Sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Zagotować
wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od
wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać
wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej
śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.Polewa z kwaśnej
śmietany:220 ml kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka drobnego
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynyWszystkie składniki wymieszać, do gładkości.* piekłam znacznie dłużejSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .Przepis pochodzi z BBC GoodFood .