ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na ten sernik już od dłuższego czasu.... Nie robiłam go jednak, bo ciągle mi się wydawało, że jest taki.... zwyczajny... Dopiero gdy zobaczyłam go u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, która miała podobne obiekcje - stwierdziłam że jest to dobry moment na przetestowanie :) Sernik dzięki temu że jest długo pieczony w kąpieli wodnej jest idealnie kremowy i delikatny. Wprost rozpływa się w ustach. Ja podobnie jak Asia zdecydowałam się udekorować go owocami ale klasyczna jego wersja jest ich pozbawiona. Przepis podaję wam w dwóch opcjach dla tortownicy 20 cm i większej ok. 24-26 cm. Bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
(forma 20 cm)
100g ciasteczek digestive
50g miękkiego masła
Składniki na spód:
(forma 24-26cm)
200g ciasteczek digestive
85g miękkiego masła
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Ciasteczka bardzo dokładnie zmiksować dodać masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wylepić nimi dokładnie dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę serową:
(forma 20cm)
350g serka philadelphia
400g zmielonego twarogu lub wiaderkowego
3/4 szkl śmietany 18%
200g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
ponadto na warstwę śmietanową:
200ml śmietany 18%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na masę serową:
(forma 24-26cm)
460g serka philadelphia
540g zmielonego sera twarogowego lub wiaderkowego
1 szkl śmietany 18%
260g cukru
4 jajka
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z 1 i 1/3 cytryny
ponadto na warstwę śmietanową:
270ml śmietany 18%
2,5 łyżki cukru
2,5 łyżeczki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Tortownicę wyjąć z lodówki i bardzo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową. Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować. Wylać je na warstwę ciasteczkową w tortownicy.
Tortownicę umieścić w innej większej blaszce tak by stabilnie stała. Na większą blaszkę wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy i tak wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez 90 minut (sernik powinien być lekko ścięty - dotknięty powinien sprężynować).
Po tym czasie wyjąć sernik, rozprowadzić na nim dokładnie rozmieszaną warstwę śmietanową. Zwiększyć temperaturę do 150 stopni i wstawić ponownie sernik (już bez blaszki z wodą) na 10-15 minut, aż śmietana się zetnie.
Wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Podawać w takiej formie lub dodatkowo udekorować owocami (u mnie truskawki i borówka amerykańska). Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/sernik-nowojorski.html