Wykonanie
Miałam ochotę na ten sernik już od dłuższego czasu.... Nie robiłam go jednak, bo ciągle mi się wydawało, że jest taki.... zwyczajny... Dopiero gdy zobaczyłam go u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, która miała podobne obiekcje - stwierdziłam że jest to dobry moment na przetestowanie :) Sernik dzięki temu że jest długo pieczony w kąpieli
wodnej jest idealnie kremowy i delikatny. Wprost rozpływa się w ustach. Ja podobnie jak
Asia zdecydowałam się udekorować go
owocami ale klasyczna jego wersja jest ich pozbawiona. Przepis podaję wam w dwóch opcjach dla tortownicy 20 cm i większej ok. 24-26 cm. Bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:(forma 20 cm)100g
ciasteczek digestive50g miękkiego
masłaSkładniki na spód:(forma 24-26cm)200g
ciasteczek digestive85g miękkiego
masłaDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić.
Ciasteczka bardzo dokładnie zmiksować dodać
masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wylepić nimi dokładnie dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.Składniki na masę
serową:(forma 20cm)350g
serka philadelphia400g zmielonego
twarogu lub wiaderkowego3/4 szkl
śmietany 18%200g
cukru3
jajka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytrynyponadto na warstwę
śmietanową:200ml
śmietany 18%2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynySkładniki na masę
serową:(forma 24-26cm)460g
serka philadelphia540g
zmielonego sera twarogowego lub wiaderkowego1 szkl
śmietany 18%260g
cukru4
jajka2,5 łyżki
mąki pszennej2,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2,5 łyżeczki
soku z cytrynyskórka otarta z 1 i 1/3
cytrynyponadto na warstwę
śmietanową:270ml
śmietany 18%2,5 łyżki
cukru2,5 łyżeczki
soku z cytrynyPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Tortownicę wyjąć z lodówki i bardzo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową. Wszystkie składniki na masę
serową bardzo dokładnie zmiksować. Wylać je na warstwę
ciasteczkową w tortownicy.Tortownicę umieścić w innej większej blaszce tak by stabilnie stała. Na większą blaszkę wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy i tak wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez 90 minut (sernik powinien być lekko ścięty - dotknięty powinien sprężynować).Po tym czasie wyjąć sernik, rozprowadzić na nim dokładnie rozmieszaną warstwę
śmietanową. Zwiększyć temperaturę do 150 stopni i wstawić ponownie sernik (już bez blaszki z
wodą) na 10-15 minut, aż
śmietana się zetnie.Wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.Podawać w takiej formie lub dodatkowo udekorować
owocami (u mnie
truskawki i
borówka amerykańska). Smacznego :)