Wykonanie
Genialny- kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, po prostu idealny.Składniki na spód:70 g roztopionego
masła140 g zmielonych na pył
ciastek digestive
Ciasteczka rozdrobnić, ja użyłam do tego malaksera. Zmielone
ciastka połączyć z roztopionym
masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód) i masę
ciasteczkową rozłożyć równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę
serową:900 g
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
cukru3 łyżki
mąki pszennejziarna z 1
laski waniliiskórka otarta z jednej
cytryny1,5 łyżeczki
soku z cytryny3 duże
jajka1
żółtko200 ml kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Nie miksować za długo aby nie napowietrzyć masy, sernik wtedy może opaść. Masę
serową wylać na
ciasteczkowy spód.Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Na sam dół piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (aby sernik nie pękał w czasie pieczenia). Piec sernik 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 110 st.C i piec dodatkowe 40 minut lub dłużej, do czasu aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta. Po upieczeniu przez godzinę pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce przez 12 godzin.Smacznego!źródło