ßßß
Przepis pochodzi z mojego ulubionego magazynu "The Australian Women's Weekly", wydanie ma tytuł "Cheesecakes, baked and chilled". Już po zakupie pomyślałam, że dobrze byłoby wypróbować wszystkie przepisy na serniki zawarte w książce - a jest ich około 50. Ten jest dopiero trzeci...Dla mnie to nowość - po raz pierwszy piekłam sernik z serka wiejskiego (cottage cheese). Smak znajomy, bo to kombinacja sernika londyńskiego i nowojorskiego, czyli moich faworytów. Musiał nam smakować! Jest intensywny, ciężki (choć w masie serowej nie ma masła, które tak chętnie upychamy w naszych rodzimych sernikach), delikatnie cytrynowy, nie czuć nawet tej szczypty soli, która towarzyszy cottage cheese. Najlepiej smakuje z jagodami lub borówką amerykańską. Ja już wiem, że go pokochacie :-).Składniki na spód:250 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive125 g masła, rozpuszczonegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy (do połowy ich wysokości), następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:250 g serka wiejskiego (cottage cheese)250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnieotarta skórka z jednej cytryny3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany 18%1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Serek wiejski zmiksować blenderem, do gładkości. Utrzeć z twarogiem, cukrem, skórką otartą z cytryny. Wbijać po kolei jajka, dalej ucierając, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę, wymieszać.Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód (masa jest bardzo rzadka, ale nie należy się tym nie przejmować - taka ma być).Piec w temperaturze 160°C przez 1 godzine 15 minut, bez termoobiegu. Sernik powinien być sprężysty przy dotyku patyczkiem i ścięty na całej powierzchni.Schłodzony, włożyć na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
