ßßß
Dawno nie piekłam sernika, i zapomniałam już, że to przecież jeden z najprostszych deserów :-). Tym razem chciałam, by był z jagodami, najlepiej by stanowił połączenie sernika londyńskiego Nigelli oraz sernika cassis z blogu Agnieszki. Udało się znakomicie, wygląda przepięknie fioletowo, smakuje wybornie, choć jagody nie dominują. 'Must bake' w sezonie jagodowym :-).Składniki na spód :150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 łyżeczki ekstraktu z wanilii220 g drobnego cukru do wypieków4 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka soku z cytryny250 g jagód lub borówki amerykańskiej (z jagodami kolor sernika będzie ładniejszy, bardziej intensywny), zmiksowanych blenderem i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego pureeWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę (przepis poniżej), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Polewa:250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 18%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
