Wykonanie
Dawno nie piekłam sernika, i zapomniałam już, że to przecież jeden z najprostszych deserów :-). Tym razem chciałam, by był z
jagodami, najlepiej by stanowił połączenie sernika londyńskiego Nigelli oraz sernika cassis z blogu Agnieszki. Udało się znakomicie, wygląda przepięknie fioletowo, smakuje wybornie, choć
jagody nie dominują. 'Must bake' w sezonie
jagodowym :-).Składniki na spód :150 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii220 g drobnego
cukru do wypieków4
jajka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
soku z cytryny250 g
jagód lub
borówki amerykańskiej (z
jagodami kolor sernika będzie ładniejszy, bardziej intensywny), zmiksowanych blenderem i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego pureeWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć
śmietankową polewę (przepis poniżej), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Polewa:250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .