ßßß
Składniki :- 70 g roztopionego masła- 140 g ciastek digestive-1,25 kg zmielonego wielokrotnie twarogu- 6 jajek- 5 żółtek- 260 g drobnego cukru (u mnie 2 saszetki cukru waniliowego + reszta cukru pudru)- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 5 kropli ekstraktu cytrynowego- sok z 1/2 cytrynyKrem z kwaśnej śmietany:- 500 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%- ok 50 g cukru pudruPrzygotowanie :1. Spód okrągłej formy z odpinaną obręczą wykładam folią aluminiową.2. Ciasta miksuje z masłem (miękkim lub roztopionym). Tak przygotowaną masą wykładam spód tortownicy i wstawiam do lodówki.3. Jako, że nie mam tak dużych naczyń, by zrobić kąpiel wodną, na najniższą półkę w piekarniku wstawiłam blachę do pieczenia i nalałam do niej wody. Uwaga! Nie wlewajcie za dużo wody, jednie tak, by zakryła dno blachy. Piekarnik nagrzewam do 190°C (Nie używałam opcji z termoobiegiem).4. Wszystkie składniki na masę serową miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji (około 3 minuty). Całość wylewam na przygotowany spód z herbatników.5. Wstawiam do piekarnika na około 70 minut. Wystudzam sernik powoli, najpierw pozostawiając go na chwilę w wyłączonym piekarniku, później stopniowo uchylam drzwiczki, do momentu całkowitego wystudzenia.6. Po wystudzeniu piekarnik nastawiam ponownie na 190 °C .7. Miksuję razem śmietanę z cukrem pudrem na gładki krem i całość wylewam na sernik, który ponownie piekę przez około 10 minut.8. Ponownie powolnie studzę. Wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin, a jeśli nam czas to nawet na całą noc. Przed podaniem posypuję grubą warstwą cynamonu.Wszystkie koleżanki, ciocie, babcie i teściowe będą patrzeć z podziwem i zazdrościć umiejętności ;-))