Wykonanie
Mam straszną słabość do serników nowojorskich .. Oto jej wynik :)
Składniki :- 70 g roztopionego
masła- 140 g
ciastek digestive-1,25 kg zmielonego wielokrotnie
twarogu- 6
jajek- 5
żółtek- 260 g drobnego
cukru (u mnie 2 saszetki
cukru waniliowego + reszta
cukru pudru)- 3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 5 kropli ekstraktu
cytrynowego- sok z 1/2
cytrynyKrem z kwaśnej
śmietany:- 500 ml kwaśnej, gęstej
śmietany 18%- ok 50 g
cukru pudruPrzygotowanie :1. Spód okrągłej formy z odpinaną obręczą wykładam folią aluminiową.2. Ciasta miksuje z
masłem (miękkim lub roztopionym). Tak przygotowaną masą wykładam spód tortownicy i wstawiam do lodówki.3. Jako, że nie mam tak dużych naczyń, by zrobić kąpiel
wodną, na najniższą półkę w piekarniku wstawiłam blachę do pieczenia i nalałam do niej
wody. Uwaga! Nie wlewajcie za dużo
wody, jednie tak, by zakryła dno blachy. Piekarnik nagrzewam do 190°C (Nie używałam opcji z termoobiegiem).4. Wszystkie składniki na masę
serową miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji (około 3 minuty). Całość wylewam na przygotowany spód z
herbatników.5. Wstawiam do piekarnika na około 70 minut. Wystudzam sernik powoli, najpierw pozostawiając go na chwilę w wyłączonym piekarniku, później stopniowo uchylam drzwiczki, do momentu całkowitego wystudzenia.6. Po wystudzeniu piekarnik nastawiam ponownie na 190 °C .7. Miksuję razem
śmietanę z
cukrem pudrem na gładki krem i całość wylewam na sernik, który ponownie piekę przez około 10 minut.8. Ponownie powolnie studzę. Wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin, a jeśli nam czas to nawet na całą noc. Przed podaniem posypuję grubą warstwą
cynamonu.Wszystkie koleżanki, ciocie, babcie i teściowe będą patrzeć z podziwem i zazdrościć umiejętności ;-))