Wykonanie
Ciasto
czekoladowe jak najbardziej elegancki deser. Złożone jest z dwóch części - dolnej, pieczonej i górnej, warstwy musowej z
żelatyną. Procedura przygotowania obu części jest podobna, nie trudna, opierająca się głównie na dokładnym zmiksowaniu i delikatnym łączeniu poszczególnych składników. Ciasto pieczone jest lekkie i delikatne jak suflet, po upieczeniu zapada się, stając się bardziej zwartym i wilgotnym (choć nie ciężkim) i tworząc miejsce na wypełnienie go musem. Smakuje - bajkowo, ma idealną konsystencję do krojenia, zadowoli najbardziej wyszukane gusta. Koniecznie do wypróbowania!Składniki na ciasto:150 g
masła150 g
gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki5 dużych
jajek,
żółtka i
białka osobno1 łyżka
kakao175 g drobnego
cukru do wypieków
Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Żółtka zmiksować w misie miksera z
kakao. Dodać roztopioną masę
czekoladową i zmiksować.W osobnym wysokim naczyniu ubić
białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, cały czas ubijając.
Białka powinny być sztywne i błyszczące.
Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia (
białka nie powinny opaść).Formę o średnicy 23 cm** wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Jeśli tortownica nie jest wysoka, raczej klasyczna, wtedy należy z papieru zrobić wyższy "kołnierz" wystający ponad nią (ciasto bardzo, bardzo mocno rośnie, aby
potem opaść do wysokości tortownicy). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto podczas studzenia powinno charakterystycznie opaść - opada dół, zostawiając uniesione boki.*Ciasto można upiec wieczór wcześniej.Składniki na
mus czekoladowy z
żelatyną:100 g
masła100 g
gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki3 duże
jajka,
żółtka i
białka osobno2 łyżeczki
kakao115 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
likieru kawowego (lub
pomarańczowego)2 łyżeczki
żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej
wodyMasło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Żółtka zmiksować w misie miksera z
kakao. Dodać roztopioną masę
czekoladową i zmiksować.W osobnym wysokim naczyniu ubić
białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, cały czas ubijając.
Białka powinny być sztywne i błyszczące.
Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i
likier, delikatnie zmiksować.
Białka nie powinny opaść .
Mus czekoladowy wylać na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc.Udekorować
czekoladą.
Czekoladę gorzką lub
mleczną roztopić i cienko rozsmarować (2 mm) na metalowej blaszce lub powierzchni lustrzanej. Jak tylko zastygnie (ale nie później, bo będzie zbyt twarda!) zeskrobać nożem lub szpatułką z giętkim ostrzem. Wiórki z
czekolady ułożyć na wierzchu ciasta.Uwaga*:jeśli ciasto po upieczeniu ma dość sztywny wierzch i nie chce sie zapaść (choć zajmuje to trochę czasu, nie dzieje się to tak od razu po wyjęciu z piekarnika), można delikatnie pomóc mu nożem, nacinając je (samą wierzchnią warstwę) 2 cm od brzegu tortownicy, by wyglądało na pęknięte - to może przyspieszyć i ułatwić cały proces;** autor sugeruje formę 20 - 23 cmWariacja z
orzechami: 90 g posiekanych pekanów można dodać do ciasta pieczonego przed wmieszaniem
białek.Smacznego :-)
Przepis z "Crave, a passion for chocolate" Maureen McKeon.