Wykonanie
Dla wszystkich wielbicieli
czekolady - to ciasto jest idealne :) Fajnie może się sprawdzić jako zastępstwo dla
tortu urodzinowego. Co ciekawe, do upieczenia go nie potrzebny jest nawet gram
mąki - wszystko opiera się na jajkach,
maśle,
czekoladzie i
kakao. Myślę, że z wbiciem w nie świeczek nie będzie problemu :)PrzepisSpód ciasta- 150 g
masła,- 150 g
gorzkiej czekolady,- 5
jajek,- 1 łyżka
kakao,- 175 g drobnego
cukru.
Mus czekoladowy- 100 g
masła,- 100 g gorzkiejj
czekolady,- 3
jajka,- 2 łyżeczki
kakao,- 115 g drobnego
cukru,- 2 łyżeczki
żelatyny w proszku (rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej
wody).Spód:W rondelku rozpuścić
masło i połamaną
czekoladę, następnie odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie
żółtka utrzeć z
kakao (
białka zostawiamy - będą potrzebne do piany) i połączyć z ostudzoną
czekoladą.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać
cukier - miksować około 2-3 minuty. Ubite
białka połączyć z masą
czekoladową i wylać do tortownicy. Piec w w nagrzanym do 180 stopni (góra i dół) piekarniku przez około 25-30 minut. Ciasto ostudzić, nie wyciągając z formy (nie musi być całkiem wystudzone, żeby wyłożyć na nie mus - przetestowane). Nie stresujcie się, gdy opadnie - o to chodzi!Mus:Powtarzamy wszystkie czynności -
masło i
czekolada w rondelku, ostudzić.
Żółtka z
kakao - połączyć to ze sobą. Ubić
białka, dodać
cukier. Jedyne co - bardzo, naprawdę bardzo delikatnie połączyć pianę z masą
czekoladową i rozpuszczoną
żelatyną. Mus wykładamy na ciasto (do wgłębienia, które się utworzyło).Ciasto przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki, żeby mus stężał :)
* przepis podpatrzony na Kwestii Smaku :)