Wykonanie
SkładnikiSpód150 g
masła150 g
gorzkiej czekolady5 dużych
jajek1 łyżka
kakao170 g
cukruMus czekoladowy100 g
masła100 g
gorzkiej czekolady3 duże
jajka1 łyżka
kakao100 g drobnego
cukru2 łyżeczki
żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej
wodyPrzygotowanieSpódPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Połamaną na kosteczki
czekoladę roztopić razem z pokrojonym
masłem (w rondelku z grubym dnem ciągle mieszając i nie podgrzewając za bardzo masy, lub w kąpieli
wodnej - czyli miseczce zawieszonej na garnku z gotującą się
wodą). Masę ostudzić. Zmiksować
żółtka z
kakao, następnie dodać je do ostudzonej
czekolady i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie małymi partiami dodawać
cukier, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite
białka delikatnie wymieszać z masą
czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.
Mus czekoladowyPrzygotowujemy podobnie jak powyżej: roztopić
masło i
czekoladę, ostudzić. Zmiksować
żółtka z
kakao, dodać do ostudzonej
czekolady i wymieszać. Ubite
białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą
czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie
żelatyną (również ostudzoną).Masę wylać na środek upieczonego
spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na ok. 4 - 5 godzin lub na całą noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem i osuszonym).