Wykonanie
Del ik atne, rozpływające się w ustach mokre ciasto... Na dzisiejszy miły wieczór przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto
czekoladowe. Jak do tej
pory jest to najlepsze ciasto
czekoladowe jakie
jadłam. Składa się z dwóch warstw:
czekoladowego spodu i musu. Nie tylko dla miłośników
czekolady ;)Produkty:Na spód:150 g
masła100g połamanej na kostki
gorzkiej czekolady5
jajek1 łyżka
kakao130 g
cukruNa mus:100 g
masła100 g połamanej na kostki
gorzkiej czekolady3
jajka1 łyżka
kakao115 g
cukru2 łyżeczki
żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej
wodyEtapy przygotowania:Spód:W rondelku rozpuść
masło z
czekoladą cały czas mieszając. Ostudź. Następnie zmiksuj
żółtka z
kakao i dodaj do ostudzonej
czekolady. Wymieszaj.Mikserem ubij
białka na sztywną pianę, dodawaj partiami
cukier i miksuj do momentu aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite
białka wymieszaj z masą
czekoladową i wlej do przygotowanej tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm). Piecz ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Nie wyjmuj z formy.Mus:W rondelku rozpuść
masło z
czekoladą cały czas mieszając. Ostudź. Następnie zmiksuj
żółtka z
kakao i dodaj do ostudzonej
czekolady. Wymieszaj.Mikserem ubij
białka na sztywną pianę, dodawaj partiami
cukier i miksuj do momentu aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite
białka wymieszaj bardzo delikatnie z ostudzoną masą
czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie
żelatyną. Masę wylej na środek upieczonego
spodu.Przykryj ciasto, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu
musu czekoladowego. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
Smacznego ! :)