Wykonanie
Brak mi słodkości. Nadrabiam to w kuchni.Dla czekoladoholików.Składniki:- 3
jajka- pół szklanki
cukru- 200g
gorzkiej czekolady- 50g
masła- 150ml
śmietany 36%- łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach
wodyPrzygotowanie:
Żółtka,
śmietanę i połowę
cukru umieścić w misce nad kąpielą
wodną, podgrzewać mieszając od czasu do czas przez 8 minut, aż masa zgęstnieje, zdjąć z pary, dodać połamaną
czekoladę,
masło oraz
żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia się.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier i kontynuować ubijanie aż masa będzie puszysta i gęsta. Pianę wmieszać do masy czekoladowej. Na koniec przelać do szklanek i schłodzić w lodówce.
Smacznego!