Wykonanie
Po ostatniej piance owocowej (zobacz Pianka malinowa na biszkoptach), przyszła
pora na
czekoladowy musowy konkret :) Uzależniający konkret! Może wstyd się przyznać, ale do tego stopnia smakowało mi to ciasto, że w lodówce obok ciasta położyłam sobie łyżkę – co otwarcie lodówki to chapsnęłam sobie kawałek. A miało być w głównej mierze dla gości…no cóż nie wyszło ;) Mąż stwierdził, że smakuje jak z
cukierni. To raczej komplement więc, ruszajcie do kuchni i Wy czerwieńcie się od komplementów ;)
Składniki:forma o średnicy 20 cmCiasto:150 g
masła150 g
gorzkiej czekolady5 dużych
jajek (osobno
żółtka i
białka)1 łyżka
kakao175 g drobnego
cukru do wypieków
Mus czekoladowy :100 g
masła100 g
gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki3 duże
jajka (osobno
żółtka i
białka)2 łyżeczki
kakao115 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
likieru kawowego lub
pomarańczowego2 łyżeczki
żelatyny w proszkuWykonanie:Ciasto:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy
czekoladę i mieszamy dopóki się nie rozpuści.
Żółtka miksujemy z
kakao, po czym dodajemy roztopioną masę
czekoladową. Całość miksujemy.W osobnym wysokim naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy
cukier.
Białka powinny być sztywne i błyszczące.Następnie, delikatnie mieszając, dodajemy w dwóch turach,
białka do masy czekoladowej.
Białka nie powinny opaść.Spód i boki formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli tortownica nie jest wysoka robimy z papieru wyższy „kołnierz” wystający ponad formę, gdyż ciasto bardzo mocno rośnie, a następnie opada).Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy ciasto przez 25 – 30 minut. Wyjmujemy i studzimy formie. Ciasto podczas studzenia opadnie – pozostawiając uniesione boki (jeśli ciasto po upieczeniu ma dość sztywny wierzch i nie chce się zapaść – nacinamy wierzchnią warstwę ciasta nożem ok. 2 cm od brzegu tortownicy, tak aby wyglądało na popękane)
Mus czekoladowy:
czekoladę łamiemy na małe kawałki.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy
czekoladę i mieszamy dopóki się nie rozpuści.
Żółtka miksujemy z
kakao, po czym dodajemy roztopioną masę
czekoladową. Całość miksujemy.W osobnym wysokim naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy
cukier.
Białka powinny być sztywne i błyszczące.Następnie, delikatnie mieszając, dodajemy w dwóch turach,
białka do masy czekoladowej.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej
wody i razem z
likierem dodajemy do masy czekoladowej.
Białka nie powinny opaść.
Mus czekoladowy wylewamy na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykrywamy i chłodzimy lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.Dekorujemy
czekoladą.Smacznego!
Źródło przepisu tutaj.