Wykonanie
Bułeczki z pysznym nadzieniem (na wzór sałatki greckiej), które smakują prawie tak dobrze jak pizza ;-). Z chrupiącą, twardą skórką i miękkim miąższem. Na ciepło dużo lepsze, niż po ostudzeniu. Znakomite jako osobny posiłek, lub dodatek do np. sałatek.
Ser feta można zastąpić
mozzarellą i nadać im w ten sposób odrobinę włoskiego akcentu…
Składniki na około 16 bułeczek:
550 g
mąki pszennej chlebowej10 g
drożdży suszonych lub 20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy300 ml letniej
wodyNadzienie:
100 g
sera feta, startego
50 g
suszonych pomidorów, posiekanych
2
papryki czerwone, podpieczone, posiekane
12 czarnych
oliwek, pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka
oregano (świeżego lub suszonego)
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na placek około 10 cm średnicy, na środek nałożyć około 2 łyżeczek (ja nakładałam czubate) nadzienia, skleić, odłożyć na blaszkę. Bułeczki kłaść w niedużych odległościach od siebie, tak, by podczas pieczenia się połączyły. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem lekko oprószyć
mąką.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wyjąć, podawać ciepłe.
Metoda dla maszynistów:
Składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h), następnie ciasto wyjąć, chwilę wyrobić, podzielić na 16 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis Paula Gaylera z 'World breads', zmodyfikowany.