ßßß Cookit - przepis na Bloomer

Bloomer

nazwa

Wykonanie

To jeden z tych chlebów, które chciało by się piec na okrągło. Mięciutki, pyszny miąższ z chrypiącą skórką, ciasto, które wyrabia się bezproblemowo i rośnie jak szalony. Przepis Paula Hollywooda z programu " Get baking witch Paul Hollywood "
Składniki :
500 g białej mąki chlebowej
7 g suszonych drożdży
10 g soli
40 ml oliwy z oliwek + do zagniatania
320 ml wody
W dużej misce umieszczamy mąkę. Po jednej stronie wsypujemy drożdże po drugiej tak aby nie stykała się z drożdżami wsypujemy sól. Dodajemy oliwę, i 240 ml wody, mieszamy za pomocą ręki a właściwie to rozpostartych palców. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej lub całą wodę. Ja dodałam wszystko.
Blat na którym będziemy wyrabiać ciasto polewamy oliwą, lekko rozsmarowujemy. Ugniatamy ciasto 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Nie podsypujemy mąką tylko podlewamy oliwą w miarę potrzeby.
Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z powrotem na blat. Rozklepujemy je dłońmi na płasko. Następnie zwijamy jak roladę i ponownie rozpłaszczamy. Kolejno lekko rozciągamy dłońmi, boki składamy do środka po czym ugniatamy je dłońmi na płasko. Rolujemy w roladę i i mamy bochenek. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięty bochenek spryskujemy wodę, posypujemy mąką, nacinamy i pieczemy w temp. 200° C przez 25 minut po czym skręcamy temp. do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/07/Bloomer.html