Wykonanie
To jeden z tych
chlebów, które chciało by się piec na okrągło. Mięciutki, pyszny miąższ z chrypiącą skórką, ciasto, które wyrabia się bezproblemowo i rośnie jak szalony. Przepis Paula Hollywooda z programu " Get baking witch Paul Hollywood "
Składniki :500 g białej
mąki chlebowej7 g
suszonych drożdży10 g
soli40 ml
oliwy z oliwek + do zagniatania320 ml
wodyW dużej misce umieszczamy
mąkę. Po jednej stronie wsypujemy
drożdże po drugiej tak aby nie stykała się z
drożdżami wsypujemy
sól. Dodajemy
oliwę, i 240 ml
wody, mieszamy za pomocą ręki a właściwie to rozpostartych palców. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej lub całą
wodę. Ja dodałam wszystko.Blat na którym będziemy wyrabiać ciasto polewamy
oliwą, lekko rozsmarowujemy. Ugniatamy ciasto 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Nie podsypujemy
mąką tylko podlewamy
oliwą w miarę potrzeby.Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wyciągamy z powrotem na blat. Rozklepujemy je dłońmi na płasko. Następnie zwijamy jak roladę i ponownie rozpłaszczamy. Kolejno lekko rozciągamy dłońmi, boki składamy do środka po czym ugniatamy je dłońmi na płasko. Rolujemy w roladę i i mamy bochenek. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Wyrośnięty bochenek spryskujemy
wodę, posypujemy
mąką, nacinamy i pieczemy w temp. 200° C przez 25 minut po czym skręcamy temp. do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.Smacznego :)