Wykonanie
Od dłuższego czasu robimy tylko jedno ciasto na pizzę . Według nas jest idealne. Dużo dobrego słyszałam jednak na temat ciasta na pizzę według Jamiego Olivera. Postanowiłam spróbować. Okazało się, że ciasto bardzo przypomina to z naszego ulubionego przepisu. Pewnie teraz
będę robić na zmianę. Przepis podejrzałam u
Magdy .
Składniki:500g białej
mąki chlebowej (typ 650)½ łyżeczki
soli (płasko)1 saszetka
suszonych drożdży (7g)½ łyżki miałkiego
cukru2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia325ml letniej
wodyWykonanie:
Wodę,
drożdże i
cukier mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut.
Mąkę przesiać z
solą. Wysypać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać w nie
wodę z
drożdżami i mieszać widelcem stopniowo zabierając coraz więcej
mąki. Wyrobić gładkie ciasto (użyłam miksera). Uformować kulę i przełożyć do miski. Nakryć i odstawić na 1 - 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie wyrobić. Podzielić na mniejsze części (ja zrobiłam 4 placki).Piekarnik rozgrzać do jak najwyższej temperatury. Najlepiej nagrzać w nim kamień do pizzy. Rozwałkować pierwszy placek. Przełożyć na nagrzany kamień. Rozsmarować na nim sos i wyłożyć ulubione dodatki. Piec przez kilka - kilkanaście minut, aż brzeg ciasta się zrumieni, a
ser podpiecze.