Wykonanie
Przepis znalazłam u iis111 Bardzo mi się spodobał. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pomieszała. Nie pamiętałam w jakim kształcie były bułeczki, no i zmieniłam
mąkę. Bułeczki robiłam 2
razy. Za pierwszym miały kształ kotletów mielonych bo nic a nic nie wyrosły i źle je uformowałam (ale smak i tak rewelacja), za drugim wymieszałam 2
mąki, zmieniałm kształ i było super. Bułeczki doskonałe do mrożenia i rozmrażają się szybciutko, więc wyjmowałam sobie po jednej z zamrażarki :)
Składniki:1 szkl.
wody2 łyżki
oliwy z oliwek45 dag pełnoziarnistej
mąki chlebowej (ja dałam pół na pół żytniej i pszennej razowej)2.5 łyżeczki
drożdży suszonych1.5 łyżeczki
soli1 łyżka
cukruWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę
mąki badź
wody. Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę rozwałkować i uformować podłużne bułeczki.(jak widać to pominęłam)
Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać
wodą (ja do tego posypałam
słonecznikiem). Piec ok. 20 minut w temp.220 st.C.Smacznego/wydrukuj przepis/