Wykonanie
Czas jesieni , to czas
przetworów i pieczenia
chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego
pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. 😉 Polecam , taki
chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę .
Składniki :0,5 kg
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki pszennej chlebowej 7502 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
mleka2 szklanki
wody1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru2 opakowania
suszonych drożdży ( 2 x 7 g )Papier do pieczenia
Do wysokiego naczynia wlewamy
mleko podgrzane do temperatury pokojowej , dodajemy
cukier ,
drożdże i
mąkę pszenną , ale tylko 2 łyżki -resztę zostawiamy na
potem 😉 Mieszamy , przykrywamy czystą ścierką i stawiamy w cieplutkim miejscu np. przy kominku . Po około 20 minutach zaczyn wyrośnie , wtedy przelewamy go do miski , dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy i wyrabiamy na gładką masę, około 30 minut ( najlepiej użyć do tego maszyny lub miksera ) . Po wyrobieniu wkładamy ciasto do oprószonej
mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ). Po tym czasie formujemy z papieru do pieczenia prowizoryczną foremkę i ostrożnie przekładamy do niej ciasto , ponownie odstawiając je na 30 minut ( można oczywiście radzić sobie inaczej ,przy pomocy gotowych foremek itp . ale ja lubię ten rustykalny charakter , krzywego wypieku 😉 ) Po upływie tego czasu , rozgrzewamy piekarnik do 150 C ( bez termoobiegu ) w nagrzany wkładamy
chleb i pieczemy 10 minut , po czym zwiększamy temperaturę do 220 C i pieczemy jeszcze 30 minut . Gorący
chleb wykładamy na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia .
Potem już tylko masełko , miodek …i obcy nam będzie głodek 😉 Smacznego 😉