Wykonanie
2 paczki
suszonych drożdży2 szklanki ciepłej
wody1/4 szklanki
cukru2 łyżki
oliwy4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
kminku3 szklanki
mąki żytniej3 szklanki
mąki chlebowejPrzyrządzanie w automacie:Wrzucić do automatu, nastawić program
razowy. Wyjąć.przyrządzanie ręczneRozrób
drożdże,
cukier i
wodę. Dodaj
sól,m
kminek,
olej,
mąkę żytnią. Wymieszaj. Dodawaj po pół szklanki
mąki pszennej, wyrabiaj.Zostaw do urośnięcia (około 1 , 5 h w cieple).Zbij, zagnieć. Odstaw na 1 godzinę.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 235oC. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 175oC i piecz 45 minut.Wg tej książki . Uwaga: przepis wg oryginalnych ilości z książki. Do automatu zredukować ilość o połowę i piec 750g
chleba...