Wykonanie
Pyszne
chlebki tureckie, znakomite do zawijania
mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia,
chlebki smaży się szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam, zwłaszcza do grillowanych
mięs.Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal
składniki350 ml letniej
wody1 łyżka
suszonych drożdży1 łyżka
cukru pudru (użyłam mniej)2 łyżki
oliwy z oliwek500 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soliprzygotowanieW misce wymieszać
wodę,
drożdże,
cukier i
olej. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby
drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę.Do dużej miski wsypać
mąkę i
sól, dodać mieszaninę
drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie. Na posypanej
mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę lub dwie
mąki)Umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W zależności od temperatury, może to potrwać dłużej.Ciasto przełożyć na omączony blat. Odgazować - wyłożyć je na blat i przegnieść, albo zanurzyć w nie pięść albo nakłuwać palcem. Podzielić na pół, a następnie dzielić dalej na 16 małych kulek. Na posypanym
mąką blacie i za pomocą posypanego
mąką wałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm.Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać
oleju. Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków ( można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha, więc jeżeli przypadkiem zostaną na niej resztki przypalonej
mąki, należy je usunąć a patelnię przed kolejnym smażeniem wysuszyć. Smacznego!Przepis dodaję do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach" która tym razem prowadzona jest na bloguFabryka Kulinarnych Inspiracji