Wykonanie
Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym
poście nasza kulinarna podróż dotarła do Turcji, bo jego głównym bohaterem jest lavas. Moja młodsza córka jednoznacznie stwierdziła, że był to najlepszy z
chlebków z patelni z tych do tej
pory przez nas zrobionych, czyli flatbread i
pity .
Czas przygotowania: 90 minutSkładniki:350 ml
wody1 płaska łyżka
suszonych drożdży1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżki
oliwy z oliwek500 g
mąki pszennej 5502 łyżeczki
soliWykonanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony
mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę
maki.Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy około 20 cm.Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty z każdej strony. Na placku powinny się pojawić małe brązowe plamki.