ßßß Cookit - przepis na Lavas, turecki chlebek z patelni

Lavas, turecki chlebek z patelni

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do Turcji, bo jego głównym bohaterem jest lavas. Moja młodsza córka jednoznacznie stwierdziła, że był to najlepszy z chlebków z patelni z tych do tej pory przez nas zrobionych, czyli flatbread i pity .
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
350 ml wody
1 płaska łyżka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g mąki pszennej 550
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy około 20 cm.
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty z każdej strony. Na placku powinny się pojawić małe brązowe plamki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/lavas-turecki-chlebek-z-patelni.html