ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

nazwa

Wykonanie

Niezwykle proste ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki - 500 ml
torebka drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki letniej wody
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy je, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie dolewamy oliwę i wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto będzie tym lepsze, im dłużej będziemy je wyrabiać.
Wody, którą dodaliśmy do ciasta powinno być tyle, aby ciasto podczas wyrabiania przestało lepić się do rąk, ale żeby było miękkie i sprężyste.
Jeśli czujemy, że jest coś nie tak z konsystencją ciasta, podczas wyrabiania dodajemy trochę wody lub mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Dobrze jest przykryć miskę z ciastem ściereczką, aby nie obsychało.
W tym czasie przygotowujemy składniki farszu.
Blachę do ciasta smarujemy oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny.
Z ciasta po wyrośnięciu formujemy placek. Możemy to zrobić dłońmi, rozprowadzając bezpośrednio na blaszce, lub rozwałkować i dopiero wówczas przełożyć na blaszkę.
Na cieście układamy składniki farszu według własnego pomysłu.
Pizzę wkładamy na dolny poziom do nagrzanego piekarnika i pieczemy:
około 20-25 minut w 200 stopniach ( grzałka dół + grzałka środkowa z termoobiegiem) lub
około 12-15 minut w 240 stopniach (grzałki góra + dół, bez termoobiegu).
To są dwa przeze mnie przetestowane sposoby ogrzania piekarnika przy pieczeniu pizzy.
Smacznego :)
Zachęcam do zapoznania się z propozycjami pizzy na moim blogu - pizza .
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/06/ciasto-na-pizze.html